Som handledare åt ”Vi vill bidras” deltagare i Karlstad håller Rebecca i många trådar. Dessutom arbetar hon halvtid som personlig assistent, ett yrke hon haft hela sitt liv och som också gett henne övertygelsen om att alla människor behöver ha något meningsfullt att göra.
– För mig är det så viktigt att ha ett jobb jag trivs med och vi försökte länge hitta något lika meningsfullt för den jag assisterade. Till slut hittade vi det. Nu vill jag hjälpa andra att få uppleva känslan av att gå till jobbet, att känna sig behövda och ha något att se fram emot. Och att få njuta när det blir helg!
Hon beskriver sitt arbete som handledare som att hon ägnar sig åt att knyta goda kontakter.
– Min roll är att matcha rätt person med rätt arbetsuppgift och arbetsplats. Ibland behöver deltagaren få en idé presenterad för sig för att sen säga ja eller nej. Assistenter och föräldrar har en viktig roll i att komma med goda idéer.
Om det finns en rädsla att misslyckas behöver hon ibland peppa deltagaren att ändå prova för att se om man kan och veta vad man tycker.
– Man måste få misslyckas och lyckas.
På ett sätt tycker hon att det är synd att det behövs ett sådant här projekt för att ge människor med komplexa funktionsvariationer möjlighet att känna sig delaktiga i samhället.
Innan:
Började arbeta extra som personlig assistent under gymnasietiden. Fortsatte med det samtidigt som jag pluggade vidare men bestämde mig sedan för att satsa på yrket och fick följa den jag assisterade från skolan och ut i arbetslivet. Jag var med och försökte finna en meningsfull sysselsättning åt den jag assisterade.
Nu:
Är lokal handledare i Karlstad för deltagarna i ”Vi vill bidra”.
Det bästa med ”Vi vill bidra”:
Att se deltagare få uppleva känslan av att gå till jobbet, att känna sig behövda och ha något att se fram emot.
Tips till arbetsplatser:
Ta hjälp av oss! Att ta emot en deltagare från ”Vi vill bidra” kostar inget och ger avlastning på riktigt. Se det som ett erbjudande.
Jonas Thomson älskar mötet med människor. Som före detta center i innebandylandslaget är han den självklara spelfördelaren, spindeln i nätet.
När han sadlade om för att bli rådgivare för andra elitidrottare började han också intressera sig för att hjälpa människor att uppnå sin fulla potential. Därför var möjligheten att även ta sig an halvtidsjobbet som lokal handledare för projektet ”Vi vill bidra” i Mora ett självklart val.
– Jag använder samma tillvägagångssätt här. Först och främst ser jag som min uppgift att ingjuta mod i varje deltagare.
Vad skapar engagemang och kreativitet hos dig? Är det gemenskap, att göra något tillsammans? Eller har du ett specifikt intresse eller dröm? Drivet och motivationen är viktigare än vad du kan.
Att önskemålen är individuella hos varje deltagare är självklart, och i rak motsats till de dagliga verksamheter flera av deltagarna har erfarenhet av.
– Alla enskilda individer gillar olika saker, vare sig det gäller idrott eller i det dagliga livet.
Om någon deltagare har en dröm som är svår att uppfylla pratar de om vilka alternativ som finns och vad som är realistiskt. Det är viktig att det är på riktigt, inte på låtsas.
När han vet vad deltagaren vill ”åker han och plingar på” hos de verksamheter som han tror skulle passa. Till dessa har han bara en sak att säga – ge detta en chans.
– Som arbetsgivare har du möjlighet att förgylla en människas tillvaro samtidigt som er tillvaro förgylls. Kan det bli bättre?
Innan:
Innebandyproffs, spelade center i landslaget i innebandy.
Nu:
Är lokal handledare och Moras spindel i nätet i ”Vi vill bidra”-projektet.
Det bästa med ”Vi vill bidra”:
Gillar att vara spindeln i nätet och hjälpa människor att uppnå sin fulla potential. Först och främst ser jag som min uppgift att ingjuta mod i varje deltagare. Vad skapar engagemang och kreativitet hos dig? Är det gemenskap, att göra något tillsammans? Eller har du ett specifikt intresse eller dröm? Drivet och motivationen är viktigare än vad du kan.
Intressen:
Spela gitarr. Sport. Sol.