Vill du veta vad olika arbetsplatser och medarbetare tycker? I filmerna och intervjuerna nedan får du höra om verksamheternas erfarenheter.
Naturum Värmland har under många år anordnat tipspromenader i Mariebergsskogen i utkanten av Karlstad, som en del i sitt uppdrag att lära invånarna i Värmland om natur och miljö. Varje vecka har frågorna bytts ut på den kilometerlånga skogsstigen och på våren och hösten brukar det vara några hundra personer som går den varje vecka.
När Louise Grundeus, enhetschef, fick frågan om en deltagare från ”Vi vill bidra” kunde ta över arbetsuppgiften att byta ut frågorna var det enkelt att säga ja.
– Vi fick frågan om vi behövde hjälp med just denna avgränsade arbetsuppgift. Det var inget stort steg och inget problem, tvärt om en tillgång. Det var dessutom lätt att lämna över tack vare att det finns en assistent som stöttar deltagaren. Det hänger inte på att jag följer med.
Louise säger att det även blivit lite bättre struktur för Naturum eftersom de nu har en bestämd dag och en tid när frågorna ska vara klara att hämtas.
Hon säger att det känns roligt att Naturum kan bidra med en arbetsuppgift och att se hur viktig den är för deltagaren. >
– Alla organisationer är så tajta och slimmade idag. Det är verkligen ett plus för oss att få hjälp med en arbetsuppgift på det här sättet.
Hennes tips till andra verksamheter som får frågan om att ta emot deltagare från ”Vi vill bidra” är att titta på sin verksamhet och se vilka avgränsade arbetsuppgifter man kan lyfta ut. Tänk igenom och våga ge det en chans.
– Även om arbetsuppgiften verkar liten så kan den vara en värdefull diamant för en deltagare i ”Vi vill bidra”.
Namn: Louise Grundeus
Arbetsplats: Enhetschef/Naturvägledare på Naturum Värmland/Mariebergsskogen AB och Naturums kontaktperson i ”Vi vill bidra”.
Det bästa med ”Vi vill bidra”: Alla organisationer är så tajta och slimmade idag. När vi fick hjälp med att sätta upp tipspromenaden varje vecka blev det lite bättre struktur eftersom vi bestämde dag och tid. Detta är verkligen ett plus för oss. Det var enkelt att säga ja.
Tips till andra arbetsgivare: Titta på er verksamhet och fundera över vilka avgränsade arbetsuppgifter ni kan lyfta ut. Våga ge ”Vi vill bidra” en chans.
I Kulturhuset i Storfors inryms flera verksamheter, bland annat biograf och bibliotek. Ibland anordnas även danskvällar här. Just den här eftermiddagen hörs då och då ett glatt ”Bingo!” från ett närliggande rum där pensionärsföreningen håller till. Sedan 4 år tillbaka finns här även ett kafé som har öppet fem eftermiddagar i veckan och som drivs av Liselott Jonasson.
Den senaste tiden har Liselott fått välbehövlig avlastning från ”Vi vill bidras” deltagare Malin Ludvigsson.
– Jag får bra extrahjälp av Malin. Det är värsta lyxen att ha Malin här och få hjälp, särskilt eftersom jag är själv annars. Jag blir glad när Malin kommer, hon sprider glädje.
Till andra som funderar på att ta emot en deltagare från ”Vi vill bidra” hälsar Liselott:
– Varför inte? Kan man ta emot någon så är det väl bara att göra?
Olle Rodehn, Kultur- och fritidsansvarig i Storfors kommun, kan bara hålla med:
– Det är bara positivt att ha Malin med i verksamheten, personalen tycker att det är mysigt när Malin kommer och hjälper till. Malin är en glädjespridare.
Olle har också märkt att biobesökare, stora som små, har reagerat positivt när Malin hjälper till i biografen och river biljetter.
Han är helt övertygad om att alla typer av verksamheter behöver en hjälpande hand.
– Mitt tips är till andra verksamheter är: Se möjligheterna, ta reda på vad personen klarar av och vill, och låt sedan personen få prova på. Alla människor mår bra av att ha en sysselsättning. Låt oss tillsammans göra det möjligt.
Namn: Liselott Jonasson
Arbetsplats: Ansvarig för kaféverksamheten samt allt-i-allo på Kulturhuset i Storfors och kontaktperson åt deltagaren Malin Ludvigsson i ”Vi vill bidra”.
Det bästa med ”Vi vill bidra”: Jag får bra extrahjälp och kände till Malin sen tidigare. Det är värsta lyxen att få hjälp, särskilt eftersom jag är själv annars. Avlastning. Det är positivt, jag blir glad när Malin kommer, hon sprider glädje.
Tips till andra arbetsgivare: Varför inte? Kan man så är det väl bara att göra?
– Det var självklart att Ida skulle få jobb hos oss på biblioteket, säger hennes kontaktperson Cecilia Gustavsson, bibliotekarie.
Cecilia berättar att det i början var lite svårt att veta hur de skulle lägga upp Idas arbetsuppgifter, det var svårt att veta vad Ida klarade av.
– Det kändes viktigt att det skulle vara riktiga arbetsuppgifter, inget ”hittepå”. Det skulle kännas meningsfullt för Ida och ske på samma villkor som för alla andra.
Ju mer de lärt känna Ida ju lättare har det blivit. Idas närvaro skänker också mervärde på flera sätt.
– Det är så roligt att ha henne här. Det är ändå jobb som ska göras, det tar lite längre tid, men vi gör det tillsammans och samvaron ger mervärde, inte bara för mig utan för hela personalen och låntagarna.
Cecilia förstår att arbetsplatser kan känna ängslan kring att ge rätt bemötande till personer med komplexa funktionsvariationer. Därför är det extra viktigt att ha en chef som är öppen och nyfiken. Och att man inte fastnar i att man är så rädd för att göra fel.
– Släpp prestigen, förutfattade meningar och ta fram den lekfulla sidan så kommer det gå bra. Skala av dina rädslor och var precis den du är. Det är faktiskt lättare än du tror, är hennes råd.
Sen handlar det förstås mycket om personkemi – precis som med alla människor.
– Det är tomt när Ida är sjuk, då uteblir de goda skratten. Ida är en i gänget här.
Namn: Cecilia Gustavsson
Arbetsplats: Jobbar på Mora bibliotek och är kontaktperson i ”Vi vill bidra” åt deltagaren Ida Spångberg en timme två dagar i veckan.
Det bästa med ”Vi vill bidra”: Det ger mig arbetsglädje att vara handledare för Ida och jag ser fram emot att träffa henne. Det är en win-win-situation. Ida tillför verksamheten lika mycket som vi tillför henne. Ju mer vi lärt känna Ida ju lättare har det blivit.
Tips till andra arbetsgivare: Släpp prestigen, förutfattade meningar och ta fram den lekfulla sidan så kommer det gå bra. Skala av dina rädslor och var precis den du är. Det är faktiskt lättare än du tror.
Intressen: Jag tycker om att möta människor där dom är.
Ett hundratal personer rör sig dagligen i lokalerna på Molkom folkhögskolas filial i Karlstad. Här kan man bland annat läsa allmän kurs, etableringskurs och samhällsorienterande kurs, samt studiemotiverade uppdragsutbildningar. Den gemensamma nämnaren är att man vill komplettera grundskole- eller gymnasiebetyg för att få grundläggande behörighet att studera vidare.
Skolrådet hade under flera åt tagit upp önskemålet att ha en kaféverksamhet när biträdande rektorn Irja Eklund-Altensten fick frågan om ”Vi vill bidra” fick anordna kafé här två förmiddagar i veckan.
– Behovet har varit stort och det har blivit succé! Dessutom är morotskakan så god att vi äter mer än vi borde…
Irja är noga med att det från folkhögskolans sida inte handlar om att vara snäll, utan att få en bra service som fyller behov.
– ”Vi vill bidra” bidrar verkligen! Det är en riktig verksamhet och är ett naturligt inslag i vår verksamhet. Dessutom är det ett viktigt perspektiv på mångfald och jämställdhet.
I fredags blev kafét inställt på grund av sjukdom.
– Det blev reaktion direkt. Varför är det inget kafé idag?
Hennes tips till andra verksamheter som får frågan om att ta emot deltagare från ”Vi vill bidra” är att ”våga fundera med sig själv”.
– Vad kan gå fel? Sätt det i proportion till vad ni får. Våga prova.
Namn: Irja Eklund-Altensten
Arbetsplats: Biträdande rektor på Molkom folkhögskolas filial i Karlstad och kontaktperson i ”Vi vill bidra” åt deltagarna som driver Café JAG på folkhögskolan.
Det bästa med ”Vi vill bidra”: Det är en riktig verksamhet och är ett naturligt inslag i vår verksamhet. ”Vi vill bidra” bidrar med ett viktigt perspektiv på mångfald och jämställdhet och är en framgångsfaktor på många sätt. Dessutom är morotskakan så god att vi äter mer än vi borde…
Tips till andra arbetsgivare: Våga prova att ta emot deltagare från ”Vi vill bidra”. Vad kan gå fel? Sätt det i proportion till vad ni får.