Kommuner – vi vill samverka med er!

Idag samarbetar vi med flera kommuner genom  idéburet offentligt partnerskap (IOP). Det är en särskild samverkansform mellan ideell och offentlig sektor. Vi vill bidra samverkar bland annat Karlstad, Storfors och Mora.

Vi behövs!

I Sverige fungerar social omsorg och vård ofta så att personen som behöver stöd och service ”tas om hand”. Det kan vara både nödvändigt och bra, men ibland leder det till att insatserna handlar mer om att låsa in och skydda än att stimulera och involvera.

Vi tänker annorlunda – vi tror att alla kan göra en insats!

Personer med intellektuell funktionsnedsättning erbjuds ibland inkludering i arbetslivet via olika utflyttade dagliga verksamheter. Men för oss som har flera stora funktionsnedsättningar ser det ofta annorlunda ut. Vi hänvisas nästan alltid till skyddade verksamheter i särskilda lokaler, med särskild personal och särskilda arbetsuppgifter.

Det vill vi ändra! Vi vill delta i det vanliga arbetslivet, med stöd av vår personlig assistans.

Valfrihet, inkludering och meningsfullhet

Vi vill bidra-medarbetarna utför riktiga arbetsuppgifter, tillsammans med sin personliga assistent, på en riktig arbetsplats. Med assistans kan var och en bidra och bli en del av gemenskapen på arbetsplatsen. Det är inga anpassade miljöer, utan verklig inkludering på helt vanliga arbetsplatser – där det vanliga livet pågår.

Hur fungerar det?

Våra handledare stöttar varje medarbetare att hitta en lämplig arbetsplats och passande arbetsuppgifter. Medarbetaren arbetar alltid sina ”100%”, vilket kan vara en halvtimme i veckan eller fem timmar om dagen, beroende på var och ens förutsättningar. Medarbetaren väljer arbetsplats utifrån intresse och förmågor, och man har möjlighet att byta arbetsplats eller ha flera arbetsplatser samtidigt.

Vinst för lokalsamhället och företagen

När en Vi vill bidra-medarbetare kommer till en arbetsplats händer det något. Arbetsgivare rapporterar om en snällare arbetsmiljö, att de överenskomna arbetsuppgifterna utförs enligt förväntan och att företaget upplevs som mer attraktivt – både för kunder och som arbetsgivare.

När personer med stora funktionsnedsättningar syns i samhället på ett nytt sätt, leder det till ökad förståelse för vad det innebär att leva med en funktionsnedsättning och en insikt om att vi, oavsett funktionsförmåga, är mer lika än olika.

Arbetar du på en kommun och är intresserad av att veta mer? Kontakta oss gärna!

Vad är ett IOP-avtal?

Ett IOP-avtal är ett samarbetsavtal mellan en idéburen organisation (exempelvis en ideell förening eller stiftelse) och en offentlig aktör (som en kommun eller region). Syftet är att skapa långsiktiga och jämlika partnerskap där både parterna bidrar med resurser och kompetenser för att lösa ett samhällsproblem.

Till skillnad från vanliga upphandlingar, där den offentliga aktören köper en tjänst av en leverantör, bygger ett IOP-avtal på samverkan och delat ansvar för projektets utveckling och genomförande. Det gör det möjligt för idéburna aktörer att bidra på sina egna villkor och utifrån sina värderingar, vilket ofta ger mer utrymme för flexibilitet och innovation.

IOP-avtal används ofta inom områden som socialt arbete, integration, arbetsmarknadsinsatser och omsorg, där idéburna aktörer ofta har särskilda insikter och erfarenhet.

Läs mer här: Idéburet offentligt partnerskap – Forum – idéburna organisationer med social inriktning

Har du frågor eller vill veta mer? Tveka inte att kontakta mig